Friday, October 29, 2010

Nama-Nama Syaitan Dalam Al-Fatihah

Assalamualaikum... Arinie aku juz nak share sedikit knowledge keagamaan tentang surah Al-Fatihah. Ermm hope boleh dimanfaatkan bersama. Knowledge nie aku dapat dari Zulaikha Hafizah Zaine so hope korang pun boleh share jugak ilmu nie..
Korang pun sedia maklumkan Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat, so kalau cacat bacaannya maka rosaklah solat. Sebaik²nya kena perbaiki bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya jerk rosak silap² kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita tue.
Yok la tengok nama² syaitan laknat yang wujud dalam surah Al-Fatihah, sekiranya kita tidak berhati²... 

  1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu) sepatutnya DULILLAH,
  2. HIRROB (bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya HI ROB,
  3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya KI YAU,
  4. KANNAK (bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya KA NAK,
  5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu) sepatutnya KA NAS,
  6. IYA (disebut tanpa sabdu) sepatutnya IYYA. Iya bermaksud 'matahari'. Dalam ayat ke 5, jika salah bacaannya akan bermaksud "kepada mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari kami meminta pertolongan!!!!" (eh korang berhati² yea... memang dah lari sangat maksud nie.. )
  7. SIROTHOLLAZI.......... sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti.
  8. AMIN hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul iaitu AA... 2 harakat, MIN... 3 harakat.
Ermm itu la serba sedikit knowledge yang aku boleh share dengan korang. Semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat, InsyaAllah. Hope kita menjadi orang yang sentiasa memperbaiki bacaannya.
Sebarkanlah hukum Allah walaupun satu ayat semoga kita mendapat rahmatNya, InsyaAllah.... :)

3 comments:

Miss Fairladyjim said...

thanks sangat2 pada tuan blog yang bagi info yang sangat berguna ni

mizz greenApple said...

ermm i2 la salah 1 tujuan blog nie..
juz utk share ilmu..
sharing is caring.. :)

Anonymous said...

http://eekshop.com
Reducing government spending increases plus your freedom on the basis of either reducing plus your taxes today or relieving several of the astronomical national obligations going to be the political class has piled above the bed at least the a very long time Getting campaign funding sources on the town of going to be the hands having to do with going to be the established political machines also saves money but take heart associated with cholesterol going to be the funding competition between many of the new and established candidates/incumbents / new / established political parties, increasing all of our freedom having to do with your responsibility Having input for more information about what going to be the government invests all of our taxpayer dollars everywhere over the via You Cut increases all of our freedom so that they know in that case all of our government behaves, putting them back below all of our control and not ever allowing them for more information regarding control us.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "