Tuesday, October 5, 2010

Shopping Online, Elak Daripada Tertipu

Sekarang nie dah ramai yang suka membeli secara on9 kan.. Tak salah membeli dengan on9 nie lagipun kadang² cara nie lagi murah dari harga ($$$) di pasarankan.. Just perlu berhati² supaya tak ditipu..
So kat bawah nie antara tips yang boleh mengelakkan korang dari tertipu:
  1. Pastikan PC/laptop korang ada software anti virus bagi tujuan pelindungan la kan..
  2. Jangan lupa buat perbandingan harga sebelum membeli.. (kang lagi mahal dari pasaran pulak)
  3. Kalau ragu dengan service yang disediakan so semak background barangan tersebut.
  4. Lebih senang kalau shopping di laman web yang pernah digunakan oleh family/member korang.
  5. Perhatikan terma dan syarat² pembelian samada boleh pulangkan barangan yang dibeli kalau produk berbeza dari produk yang dipaparkan atau korang tak berpuas hati dengan produk tersebut.
  6. Bayar menggunakan kad kredit merupakan kaedah yang paling selamat.
  7. Cetak helaian pengesahan pembelian then semak dengan syarikat kad kredit atau bank bagi setiap transaksi yang korang lakukan.
  8. Kalau beli dengan syarikat oversea so better korang pikir kos and nilai produk tue mengikut harga pasaran ermm bukan ape ntah² lagi mahalkan..

Dah dapat tips untuk shopping on9 kan so pape pun belanja secara berhemah yea.. Ingat jangan membazir coz membazirkan amalan syaitan.. Belanja berpada² yea.. (◕‿◕✿)

3 comments:

Gayahspears said...

hihi.. aku jarang suping gune on9..ape2 pon thnk bgtau...

Hasrol Nizam said...

rasanya tak pernah beli apa2 lagi secara on9.. :D

mizz greenApple said...

gayah : heheh sj jerk kasi tips coz xnk ada sesape yg ttipu..

nizam : heheh kdg2 beli on9 nie jimat ckit.. tp depends gak la kan.. :)

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "