Friday, October 15, 2010

Perut kempis untuk kesihatan & penampilan...

Perut buncit...?? Arghh tensionkan kalau ada pape event tapi tetibe perut lak buncit.. Jenuh nak cover perut siap tahan nafas nie kalau depan orang..  Emm mesti ramaikan yang hadapi prob nie..
Kalau korang nak tau perut buncit nie menandakan otot perut (abdomen) lemah so sebab tue la lemak cepat berkumpul.. Antara punca perut buncit dipercayai di sebabkan oleh :
  1. Sistem penghadaman yang tak betul
  2. Sukar membuang air besar
  3. Tidak bersenam ( hah betulkan memang malas bersenam...??)
  4. dan banyak ambil makanan berlemak
So kat bawah nie antara tips untuk atasi perut buncit..
  1. Sarapan dengan yogurt coz boleh bantu menghilangkan lemak pada perut
  2. Makan jangan gelojoh so kunyah makanan dengan perlahan and dah hancur baru telan..
  3. Kurangkan garam coz garam sebabkan pertambahan sodium dalam badan, serta
  4. Minum air dan ambil serat dari buah-buahan macam epal dan pir..

Kalau ada yg suka petua orang dulu² lak boleh la amalkan minum air asam jawa + garam tapi kena embunkan semalaman bangun pagi baru minum.. Boleh gak amalkan air limau nipis + kapur sirih then sapukan pada perut kesayangan tue setiap malam.. Insyallah berkesan.. Tapi elakkan makan nasi berulamkan air so minum air selepas selesai makan k..

Camner ok tak tips nie.. Cuba la kalau tak cuba tak tahu kan..
Nanti orang jalan elok jerk persis model tapi korang lak jalan tahan nafas.. 

4 comments:

kakyong said...

dek.. lepas kakyong beranak 3 ni.. perut ni cam susah jer nak kempis... ;)

mizz greenApple said...

erkk kak yong...
klu da beranak mmg ssah nak kempis kat peyot..
mak ckp kna btul2 pantang br peyot x buncit..
heheeh mia xtau la plak cmner.. :)

tengku asmadi said...

kalau nak kempiskan perut ..angin nak kena buang ..kalau ada leh makan juga makanan tambahan ..utk buang toksik dalam badan seperti spirulina..bila badan dah rasa ringan rasa selesa kan ~

mizz greenApple said...

owhhh yea ek..
mia slalu jog jerk so stkat nie Alhamdulillah la maintain slim river lg..
hehehe.. btw thankz yea.. :)

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "