Sunday, October 17, 2010

Memberi & menerima hadiah

Sape nak hadiah..?? Ermm ada ke orang yang tak suka hadiah.. Agak² kalau tak nak tue sila² la bagi kat aku. Mesti ada sebab kenapa and mengapa dapat hadiah kan.. Selalunya coz nak si penerima hepy la kan tapi jangan tak tahu mungkin penerima tersinggung dengan hadiah yang diterima.. Meh kita check adab² ketika memberi dan menerima hadiah :
  1. Kenalpasti tujuan sebenar pemberian hadiah. 
  2. Selidik barangan kesukaan penerima so of course hadiah tersebut akan bermakna kepada si dia.
  3. Perlu sensitif dengan apa yang si dia suka @ tak suka sebelum memberi hadiah.
  4. Kalau boleh elakkan bagi barangan yang ada logo syarikat coz nampak macam murah and kurang sesuai tapi kalau untuk business ok la..
  5. Cara terbaik beri sendiri hadiah tersebut dengan kedua² belah tangan ala² cam dalam dulang la kan.. 
Nie plak adab menerima hadiah :
  1. Hargai hadiah tersebut and jangan lupa senyum.
  2. Sebaik²nya buka hadiah tersebut di rumah so pemberi takde la segan sangatkan..
  3. Ucapkan terima kasih or kirimkan nota ucapan terima kasih walaupun korang tak suka hadiah tersebut.

Bukan susah pun adab menerima and memberi hadiah nie kan so yang penting jangan kecilkan hati orang. Kalau orang dah memberi kite kena la menerima iyea idak..

6 comments:

aмiє's³° sнiиoda said...

tp ader jgk org yg xsuker hadiah...

mizz greenApple said...

yupp mmg ada pun..
tp nape dorg x suka adiah ek..

p/s : sesape yg xsuka 2 sila la kasi sy adiah2 tue.. hee~

aмiє's³° sнiиoda said...

maybe hadiah yg kita bg tue xsesuai..
lain org lain citarasa kn..
so kite tkleh nk tau isi hati org tue..

tp mmg terase jgk la kalo ape yg kite bg tue tk dihargai kn... ;p

mizz greenApple said...

yupp tp kena la terima jugak coz nak jg ati owg kan pas2 memandai la kasi owg len..
hahahah bley cm2..??

aмiє's³° sнiиoda said...

xbleh..
kalo xnk simpan dlm peti ais..

mizz greenApple said...

hahaha
ok gak kasi owg dr simpan dlm tong samaph..
hee~

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "