Tuesday, August 31, 2010

Kisah KEMERDEKAAN...

Merdeka...Merdeka....Merdeka... Waahhh macam best jerk kalau dapat pergi perhimpunan kemerdekaan kan..Mesti meriah and rasa bersemangat negara sikit.. Erkk pehal tetibe patriotik pulak nie.. Hee~ Walaupun sebelum nie aku dah post entry pasal kemerdekaan nie tapi entry kali nie lebih kepada pengalaman aku sambut merdeka.. 

Seingat aku la kan 1st sambutan merdeka aku time kat tadika.. Ermm yea la dulu budak² mane tahu pape kan.. Nak pulak dapat bendera yang ada coklat bulat²  kat dalam bendera tue so memang terlompat² la sambut merdeka.. Tapi time dah cerdik sikit masa kat sekolah rendah la mesti tak miss join perbarisan kemerdekaan.. 

Selalunya kat sekolah rendah aku nie wajib la dorang buat pertandingan melukis and mewarna, dan dah jadi 1 kewajipan aku la jugak join pertandingan tue.. Bukan ape kalau aku tak dapat no 2 or no 3 mesti dapat saguhati tapi memang best la bile naik atas stage kan.. Padahal hadiah time tue sekadar warna pensil luna + alatan tulis + kotak pensel dengan file jerk tapi dulu budak² bukan materialistik pun asalkan dapat naik stage ok jerk.. (Dulu aku agak giler naik stage.. Perasan best kalau dapat jadi tontonan umum.. Hakhakhak muka tak boley blah plak tue.. Hee~)

Bile dah naik sekolah menengah aku join pengakap... Wahh best giler la pengalaman sekolah menengah nie coz macam² benda and perangai yang aku buat.. Bayangkan setiap persatuan dan pasukan beruniform yang aku join mesti ada pegang jawatan la.. Perghh memang giler kuasa la ko nie MiA.. Hehehe~ 
Serius aku cakap ko aku memang giler excited dengan pengakap nie.. Yea la dari pengakap la aku kenal erti persahabatan, belajar berdikari, belajar jadi someone yang sentiasa diperlukan dan jangan tak percaya aku mula memasak pun time join pengakap ar.. Setiap bulan confirm join camping sampaikan encik ayah dah tau dah kalau bagi surat tue mesti nak sign borang join xtvt.. Hehehe thankz encik ayah coz memahami perangai aku yang giler² nie.. 

Eh sorry termelalut plak.. Ermm dah masuk sekolah menengah pun aku still join perbarisan peringkat daerah kira macam xtvt wajib jugak la.. Tau kenapa kitaorang wajib join kawad kemerdekaan tue.. Pssstt sebenarnya kitaorang nak jumpa member² pengakap dari sekolah lain so bile join boleh la jumpa lagi and takde la terikat dengan peraturan macam kat camping tue... Hahahah sumpahh jahat giler kitaorang dulu.. Hee~ Pape pun feel dia memang lain la bile join perarakan nie coz tetibe hati rasa sayu and memang patriotik yang amat sangat la.. 

Now bila dah kat IPTA nie aku still aktif join mane² camping sampaikan aku pernah buat xbf² aku merajuk la coz aku nie aktif sangat.. ( Padahal cam la aku tak tau korang tak nak aku kena ngorat kan.. Huh blah la jangan pernah sekat xtvt kesukaan aku k.. :P ) Pernah jugak aku join konvoi sempena kemerdekaan perghh macam nak patah pinggang aku dok lama² atas motor tue tapi takpe janji glamer semangat tue yang penting.. Time join program anak angkat pun ada jugak buat perbarisan kemerdekaan nie and pasnie semestinya aku akan terus aktif dengan program² camnie.. Wahhh aku memang suka dengan hidup aku camnie.. Merdeka...Merdeka...Merdeka...

Erti sebuah Kemerdekaan...

Merdeka.. Merdeka... Merdeka... Semangat aku laung merdeka ek ermm bukan ape aku baru merdeka 1 paper coz arinie midterm.. Erkk ada kena mengena ke dengan entry nie.. Hee sorry penat la baru balik dari kampus so melalut sikit.. Heheehe..

Ok kita serius k.. Agak² korang ingat tak sejarah kemerdekaan negara tercinta nie.. Ala bukan nak suruh korang mengadap buku sejarah tapi saja la suka² mengimbau zaman² sekolah yang terpaksa menghafal tarikh² penting tue kan.. Syhhh...aku agak malas baca buku sejarah sebenarnya... Hee~ 

Tak sangka rupa²nya dah 53tahun MALAYSIA merdeka.. Tapi camner yea dengan pemikiran rakyatnya.. Sebenarnya kita nie betul² dah merdeka atau sekadar negara merdeka dari serangan penjajah jer.. Tak terfikir ke sebenarnya bukan negara yang dijajah tapi minda dan gaya hidup kita yang dijajah.. Kenape korang tak percaya ek cakap aku.. Ok takpe.. Agak² korang la kan korang ingat tak lagu NegaraKu.. Korang ingat tak nama² PM kita.. Korang ingat Rukun Negara Malaysia..?? Korang tahu makna warna setiap warna pada Jalur Gemilang.. Ermm jangan tanya aku Jalur Gemilang tue ape kang aku suruh ko keluar dari Malaysia kang.. 
Ermm lagu ape yea yang kita selalu dengar.. Lagu berbudayakan Malaysia ke..?? Pakaian ape yea kita pakai ermm pakaian Malaysia ke..?? Gaya hidup anak² remaja kita plak camner yea.. Budaya Malaysia ke semua tue or kite sendiri lebih teruk dari omputih.. Rasanya semua tue kite boleh fikir sendirikan.. Sejauh mane kita merdeka sebenarnya..
Tak guna kalau hanya tahu menyebut Merdeka...Merdeka...Merdeka...!! setiap tahun tapi makna disebaliknya tak pernah kita selami ape makna sebenar kemerdekaan.. Aku agak sedih sebenarnya dengan generasi muda sekarang nie.. Yup...aku sendiri generasi muda and aku akui ada jugak yang memang bagus tapi untuk ape dibanggakan dengan hanya 2 3 kerat yang berguna kalau ramai lagi yang hanyut.. Yok sama² kita nilai diri sendiri n cuba buat yang terbaik untuk negara tercinta.. Jangan biar tanah tumpah darah sendiri tergadai and yang paling penting jangan mudah biar diri kita dipengaruhi anasir² jahat.. Salam kemerdekaan untuk semua... PEACE~

Monday, August 30, 2010

Kad Raya... Dulu vs Now..

Ok kad raya yang aku post dah sampai.. Takut jugak sebenarnya ermm bukan ape takut dorang dapat kad raya tue lepas raya.. Hehehe.. Ntah kenape tahun nie aku terlebih rajin pulak so ada la kat raya untuk family, sahabat and member².. Selalunya malam raya aku mesej jerk tak pun kalau agak rajin send online kad raya tapi sekarang lagi senang tag kat FB pun ok.. Mungkin sebab dah bosan dengan email and mesej so sebab tue tahun nie aku send kad pulak kat dorang.. Hee~

Kad² raya yang dorang dapat tahun nie ada yang aku beli tapi untuk orang² tertentu aku buat sendiri wokek.. Homemade card lagi.. Wahh bertuah la ek coz bukan senang tau aku nak bazirkan masa buat semua benda² alah nie.. Maklum la tangan budak teknikal mane ada seni sangat keras jerk.. Pape pun aku dah cuba buat yang terbaik yea.. Hee~
Kalau nak diikutkan send online kad raya or tag dekat FB lagi jimat coz tak perlu nak keluarkan pape modal.. Kalau mesej tue abis jugak la berhengget² maklum la member² ramai.. Alhamdulillah ramai jugak member² aku rupanya.. Hee~

Ok sudah² jangan nak mengarut.. Disebabkan tahun nie aku pilih untuk hantar kad secara klasik so 1st aku kena pergi mall untuk pilih kad yang berkenaan, pas dah pilih kad so mulakan membuat essay, pas dah settle semua essay terpaksa pulak selonggkar buku autograph semata² nak cari alamat dorang.. Tapi takpe usaha tangga kejayaan kan.. Hee~ Pas dah dapat alamat so teruskan melangkah ke post office untuk beli setem.. Nasib baik dalam kampus ada post office... Aku ingatkan setem 30sen dah cukup tapi mak oii kena guna setem 50sen la plak then siap kena timbang pulak setiap kad tue.. Adoyaii banyak betul cost yea.. Tapi takpe jangan merungut coz kalau nak buat something biar ikhlas.. Dah siap tampal setem so post jer la kan and tunggu kad² tue sampai dekat dorang..

Semua yang aku citer tue pasal kad ready made tapi homemade card ermm lagi la rumit nak buatkan tapi takpe, nak yang terbaik kena bersabar.. Bayangkan hampir seharian aku hanya mampu siapkan 2 keping kad jerk tapi ok la kan janji aku creative sudah.. Hahaha..

Rutin hujung bulan...

Adoyaii dah nak hujung bulan nie mula la nak kena budget² pape yang patut.. Kalau dulu dok dengan family tak pernah pun nak fikir hal² hujung bulan nie.. Tapi dah besar² nie sampai bile nak berkepit dengan mak ayah kan so belajar² la hidup berdikari.. Esok² dah kawen and ada rumah sendiri takkan nak suruh puan emak dengan encik ayah atur belanjawan lagi iyea idak..
Macam biasa setiap hujung bulan mula la aku buat kira² and standby duit² yang bakal berterbangan.. Huhuhu.. Kalau la dalam dunia nie semua benda free kan best.. Apa kata dalam sebulan tue tak yah susah² bayar bil air, bil elektrik, bil celcom broadband and sewa rumah.. Mesti best tak terkatakan so dengan duit² tue boleh la aku menabung ( kat mall n butik²).. Tapi apakan daya aku bukan sesape so nak tak nak ko bayar sekarang.. Adoyaii pening aku nak catu kewangan nie.. Takpe la belajar la uruskan kewangan esok² aku jugak yang senang coz dah ada pengalaman iyea idak.. Kalau tak nak bayor bil beratus-ratus so sila la berjimat cermat yea... Jimat cermatkan amalan mulia.. Wahh tetibe jerk.. Hee~

credit pic to : MY ARTORTOISE by Ikhsan Ise: HUJUNG BULAN by Ikhsan Ise

Sunday, August 29, 2010

Normal situation...??

Hari minggu datang lagi... Waahhh cam best jerk tapi sebenarnya bosan yang amat sangat coz ari cuti pun aku bz dengan assignment and study untuk midterm.. Bz pun aku sempat update blog... Hee~ Disebabkan aku tengah tension study so aku pun keluarkan diri aku dari umah sewa and merayap² cuci mata kat mall..

Memang dah jadi perangai aku sejak dulu kalau berjalan mane² aku suka nengok kerenah manusia.. Dari atas bas sampai ke mall aku akan perhatikan kerenah manusia yang bermacam² perangai.. Budak² dengan perangai baru nak up, pasangan couple yang meloyakan tekak aku and tak kurang jugak kerenah orang dewasa.. Masing² seperti dalam dunia yang tersendiri.. Yang muda pulak macam tak tahu nak hormatkan orang yang lebih tua.. 

Ermm aku pun tak tahu mane la kesedaran sivik manusia sekarang nie.. Tau kenapa aku cakap camnie..?? Tadi masa dalam bas ada sorang auntie nie naik bas dengan barang yang banyak then auntie nie park betul² sebelah pasangan merpati tue tapi boleh pulak dorang buat tak tahu jerk.. Bukan la nak cakap aku nie baik hati and terdidik coz bagi seat aku kat puan auntie tapi sekurang²nya ada la perasaan simpati bile tengok orang yang lebih memerlukan seat tue so ape salahnya kalau kite yang muda nie berdiri and respect sikit kat orang² yang lebih tua nie kan.. 
Hal² camnie kalau dalam bas jarang nampak tapi kalau korang dok KL and selalu naik LRT, Monorail and macam² jenis trans tue mesti la selalu nampak situasi camnie.. Kadang² kesian jugak tapi kalau manusia nie dah ada sikap pentingkan diri sendiri so memang susah la nak cakap ape pun, dah memang tak boleh jalan dah.. Kesian nengok warga emas dengan pompuan pregnant terpaksa berdiri bersesak² dalam trans tue.. Itu belum citer hal OKU ermm ntah la mungkin aku yang terlalu sensitif or manusia² lain yang berhati batu.. Aku hope kite sebagai generasi muda nie lebih sensitif dengan keadaan sekeliling dan tahu hormatkan orang lain.. Jangan terlalu mementingkan kepentingan diri sendiri sehingga mengabaikan orang yang lebih memerlukan.. 

credit pic to : MY ARTORTOISE by Ikhsan Ise: PERATURAN by Ikhsan Ise

Saturday, August 28, 2010

10 Strategi syaitan membuka aurat wanita

Hope entry ini berguna buat para wanita… Sekadar renungan dan perkongsian ilmu dari aku yang serba kekurangan... Hope kita boleh sama² perbaiki diri.. Insya Allah..


Strategi Pertama – Menghilangkan hijab(penutup)
Perubahan zaman dan budaya manusia menyebabkan pakaian lebih berfesyen dan semakin banyak baju yang merendahkan aurat. Pada tahap ini syaitan berbisik kepada wanita dengan berkata bahawa pakaian hanyalah sekadar hiasan dan tiada berpengaruh dengan agama. Justeru itu, tidak mengapa sekiranya memakai pakaian yang membuka aurat. Namun, teknik ini tidak semestinya berkesan terutama kepada wanita yang berpendirian dan percaya bahwa memakai pakaian syar’i ialah satu ibadah dan bukan sekadar berfesyen. Jika hasutan ini gagal, syaitan akan beralih kepada strategi yang lebih licik seperti di bawah.

Strategi Kedua – Membuka bahagian tangan
Aurat wanita meliputi seluruhnya kecuali muka dan tapak tangan. Seharusnya menjadi kebiasaan tapak tangan tidak ditutup. Jadi, syaitan mengambil kesempatan ini untuk menghasut wanita dengan
berkata {tak mengapa jika memakai baju lengan pendek….kamu masih pakai tudung...} Di pasaran pula banyak pakaian berlengan pendek terutamanya fesyen baru. Wanita yang terpedaya pun memakai baju
lengan pendek dan ternyata ia kelihatan biasa pada pandangannya maupun pandangan seorang lelaki, lalu syaitan berbisik lagi {tidak mengapa kan..?}

Strategi Ketiga – Membuka leher dan dada
Setelah menjadi kebiasaan merendahkan sebagian lengan, datang lagi syaitan dan berbisik {tak mengapa kan membuka lengan…sekarang ada fesyen baru yang merendahkan bahagian dada..baju ini terbuka sedikit saja agar kamu tidak terasa panas…orang pasti berkata biasa saja…} Wanita itupun memakailah baju tersebut, daripada merendahkan sedikit, sehingga yang nampak lagi bahagian dadanya.


Strategi Keempat – Berpakaian tetapi bertelanjang

Tidak cukup dengan itu, syaitan membawa lagi idea baru. Kali ini syaitan berbisik {baju kamu itu dah biasa …dah ramai orang yg pakai.. sekarang ini ada fesyen baru lagi…baju ini tipis dan ketat saja.. boleh kamu tunjukkan bentuk badan kamu yang cantik itu.. tidak apa-apa, sebab potongan baju ini masih panjang…} Maka wanita ini pun memakai baju berfesyen sebegitu sehingga menjadi kebiasaan malah baju yang dipakai semakin ketat dan jarang. Jadilah mereka wanita yang disebut oleh Nabi sebagai kasiyat ‘ariyat (berpakaian tetapi telanjang).

Strategi Kelima – Membuka sedikit
Setelah memakai pakaian ketat dan jarang, datang lagi syaitan dan berbisik {susah la kalau kamu pakaian ketat semacam ini…bergerak pun terasa terbatasi…apa kamu cuba kain yang telah dibelah sampai ke lutut.. nanti lebih senang kamu untuk duduk..tidak mengapa kamu rendahkan sedikit saja yang penting kamu selesa..} Maka dipakailah pakaian wanita yang terbelah. Ternyata ia memberi keluasan dan memudahkan pergerakan.

Strategi Keenam – Membuka telapak kaki dan tumit
Syaitan berbisik lagi {sudah tak sesuai lagi kamu berpakaian ini.. kain ini masih bagus walaupun dibelah hingga lutut…kamu potong aja lagi hingga diatas tumit…kamu pendekan kain ini sehingga atas tumit
akan memudahkan kamu berjalan..} Wanita terus mengikuti godaan syaitan ini dan memakai kain singkat serta ditambah pula dengan kasut tumit tinggi.

Strategi Ketujuh – Membuka separuh betis
Sekarang, wanita ini sudah biasa memakai kain singkat dan ternyata masih kelihatan biasa pada pandangan orang. Syaitan berbisik lagi {fesyen kamu ni masih biasa saja…orang macam tak kisahkan…apa kata kamu cuba fesyen lain yang lebih menonjol..di pasaran banyak kain skirt..tak perlu beli yang sangat pendek …yang separuh betis saja..} Sekarang ni syaitan sudah menjadi seperti penasihat peribadinya. Maka dituruti hasutan tersebut. Pada tahap ini tudung sudah tidak dipakai.

Strategi Kelapan – Membuka seluruh betis
Wanita ada terfikir { Betulkah tindakan aku ni? Apakah tidak berselisih dengan wanita zaman nabi dulu ? } Syaitan pula menggunakan muslihat dengan mengaitkan zaman dahulu dengan sekarang. Syaitan berkata {AH!! tidak..sekarang zaman dah berubah..dulu lelaki tak suka kalau perempuan menampakkan
auratnya, tetapi lelaki sekarang banyak yang suka… yang seksi-seksi terutama, mesti tidak terlalu seksi tp terbuka sedikit…di pasaran banyak pakaian zaman sekarang yang menampakkan seluruh betis….kalau kamu tidak ikut kamu akan ketinggalan zaman..} Maka pakailah wanita tersebut pakaian yang menampakkan seluruh betis.

Strategi Kesembilan – Serba mini
Setelah pakaian menampakkan seluruh betis menjadi kebiasaan, datang lagi syaitan menghasut {pakaian kamu perlu ada variasi. Jangan pakai yang seperti itu saja..kamu perlu pakai skirt mini…kamu akan nampak lebih seksi dan menawan..} Maka pakailah wanita ini skirt mini malahan bukan skirt saja yang mini, bajunya, skirtnya, semuanya dah menjadi kecil dan seksi. Bajunya juga sudah bervariasi seperti berlengan pendek, merendahkan sebagian dada dan sebahagian pehanya. Ada yang dikhaskan untuk berpesta, bersosial, pakaian kerja, pakaian rasmi, pakaian malam dan sebagainya.

Strategi Kesepuluh – Hampir semua terbuka
Muncul pula keinginan untuk mandi di kolam renang terbuka dan pantai. Syaitan berbisik {pakailah kamu bikini..semua di sana pakai baju itu.. kamu tak perlu malu ..} Wanita ini pun tanpa segan lagi memakai bikini yang hanya menutup sebagian dada dan pahanya. Dia pun bersuka ria terutama apabila semua lelaki memandangnya. Pada tahap ini auratnya sudah tidak diendahkan lagi.

Semoga beroleh manfaat..

Renung²kan dan selamat beramal....



Sumber rujukan:-
http://www.isuhangat.net/2010/06/09/10-strategi-syaitan-membuka-aurat-wanita/#more-2005

Friday, August 27, 2010

Mid Term + Lab Test....

Adoyaiii dah nak hujung bulan rupanya means minggu² akhir puasa la jugak kan.. Malangnya minggu² akhir puasa nie la ktorang bz ngan mid term and lab test.. Huh menci menci menci.. Tapi standard la ko tue student takkan tak reti² lagi ngan benda² alah nie semua.. (Marah pada diri sendiri sebenarnya..)
Aduhh banyak betul kerja nak settle.. Nak balik raya pun kelam kabut nak settle kan semua kerja so memang belum ada mood raya la jawabnyer.. (Erkk yea ke padahal dah siap packing beg kot...)
Kenapa la minggu nie jugak menimbun² kerja nak kena settle.. Assignment, lab test, mid term huh yang paling tak boleh blah ada jugak kuiz... Adoyaii pehal la encik² and puan lecturer nie rajin sangat buat kuiz time² camnie.. Dah la dalam kepala otak aku ada benda lain.. Macam² pikir nie maklum ler nak balik raya so ape lagi mesti la nak beronggeng dengan member².. Hehehe.. Setiap hari pulak asyik pikir hal si dia ermm camner la awak di sanakan.. Ahh sudah² jangan nak berangan.. Exam dowh jangan ngada² nak pikir hal lain.. MiA ko pergi belajar sekarang... Owhh ok² aku nak study ar nie.. 


credit pic to : MY ARTORTOISE by Ikhsan Ise: REMINDER by Ikhsan Ise

Seharian yang memenatkan....

Arghhh aku penat yang teramat penat sebenarnya.. Arinie orang lain cuti sempena Nuzul Al-Quran tapi di sebabkan aku berada di negeri yang tak bercuti so terpaksa la kitaorang pergi class jugak.. Huh penat penat and penat... Takde perkataan lain yang sesuai rasanya selain dari penat.. 

Nak tau amenda yang aku merungut penat ek.. Sila la baca.. Penat menunggu bas, penat melangkah ke library untuk return the books, penat siapkan assignment, penat berkejar² ke post office semata² nak kirim kad raya, penat berlarian ke kelas dan akhirnya penat and teramat lelah sebenarnya bile di luar kelas tersebut aku terserempak someone yang memang sejibik macam encik xBF aku.. 
Adoyaii camner la aku boleh tak perasan si dia bersebelahan dengan class aku... Patut la setiap minggu asyik ternampak rupa si dia.. Rupa²nya dorang menumpang fakulti kitaorang lagi sem nie.. Fuhh bayangkan aku dengan penat terkejar² pergi kelas last² terserempak dengan si dia pulak tue.. Memang nak pitam and lemah lutut sebenarnya, tapi nak tak nak aku terpaksa la buat² kuat walaupun tanpa sedar air mata aku dah memang bertakung and tunggu nak gugur jerk..
Bayangkan dorang baru habis class and aku pulak baru nak masuk class huh memang confirm aku tak concentrate dalam class tadi.. Si dia boleh pulak lepak kat kerusi betul² depan aku so nak tak nak aku kuatkan diri pandang si dia.. Serius aku cakap memang seiras and percaya or tak perwatakan pun seiras... Tanpa sedar aku nyorok belakang tiang n usha si dia ermm konon² nak ajar hati aku jadi lebih kuat n terima hakikat tapi oucchh memang sakit dowh.. Ntah camner si dia boleh pulak melenggang kangkung depan aku perghh memang giler ar air mata aku laju giler turun memang tak sempat nak tahan.. 

Owhh rupanya aku tahu benci aku hanya di bibir tapi bukan di hati.. Sebenarnya tanpa sedar dah setahun aku jadi stalker si dia yang seiras encik xBF.. Aku tahu nama si dia, kampungnya, fakulti, kereta si dia and segala²nya yang berkaitan.. Ntah kenapa tetibe aku tahu semua tue and terlalu banyak kebetulan yang menyebabkan kitaorang sering terserempak.. Hati kuatlah seperti dahulu..

credit pic to : MY ARTORTOISE by Ikhsan Ise: PLEASE ACCEPT ME by Ikhsan Ise

Sukar ke dengan suatu pengakuan..??

Pernah tak hati korang berbunga² and tersenyum kambing bile dapat SMS, call, surat email or whatever la dari someone... Kalau boleh sepanjang hari tue korang nak senyum jerk biar semua orang tau korang tengah hepy.. Tapi malangnya semua perasaan tue korang pendam jerk.. Korang tak rasa rugi ke orang yang sepatutnya tahu tapi tak pernah tahu.. Kenapa sukar nak buat 1 pengakuan tentang ape yang korang rasa.. Rasanya tak salah and takde ruginya kalau korang berterus terang jer perasaan yang terpendam tue.. Watpe nak tipu diri sendiri esok² sendiri jugak yang terseksa..

Cuba bayangkan kalau la korang berterus terang tup tup si dia pun rasa ape yang korang rasa.. Hah tak ke untung namanya tue.. Janji korang mencuba iyea idak.. 
Susah sangat ek nak buat satu pengakuan.. Serius sekarang nie pun aku sedang menunggu pengakuan dari someone tapi tue la tahun bile si dia nak mengaku pun tak tau la.. Padahal aku dah penat menunggu kot.. Huhuhu.. Tapi pape pun setiap apa yang kita nak tak semestinya dapat. Adakalanya cara kita mungkin berbeza dengan cara orang lain. Kadang² dengan satu pengakuan mampu mengubah hidup kita.. So nasihat aku cuba la selagi tak mencuba kita takkan tahu apa yang kita akan dapat.. Right...?? 

credit pic to : MY ARTORTOISE by Ikhsan Ise: MENGAKUINYA by Ikhsan Ise

Wednesday, August 25, 2010

Perempuan memang tak guna kalau...

Assalamualaikum.. 
Entry kali nie tentang Kaum HAWA.. Jangan terlalu cepat menilai berdasarkan tajuk yea so sebelum menilai sesuatu tue kenalah baca bagi habis dulu k… Tajuk dia jerk nampak macam menghentam kaum HAWA ni tapi isi dia lain.. Jom nengok sebab apa yang membuatkan PEREMPUAN MEMANG TAK GUNA....
  1. Perempuan itu tidak guna kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya serta tubuh badannya..
  2. Perempuan memang tidak guna gelang kaki yang berloceng untuk dililitkan pada kakinya coz akan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT.
  3. Perempuan memang tidak guna minyak wangi yang baunya semerbak. Bukan tak boleh wangi2 tetapi bersederhanalah dalam pemakaian wangian tersebut.
  4. Perempuan memang tidak guna kata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya..
  5. Perempuan tidak guna masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang di sekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keaiban saudaranya..
  6. Perempuan memang tidak guna lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas!
  7. Perempuan memang tidak guna alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja kerana Aurat wanita hanyalah untuk suaminya..
  8. Perempuan tidak guna kain tudung yang jarang-jarang kerana dia tahu bahawa apabila berpakaian begitu adalah berdosa..
  9. Perempuan memang tak guna pakaian yang ketat dan jarang kerana takut akan azab Allah di Akhirat kelak.

P/s: Dah bacakan… Jadi jika ada yang salah harap dapat memperbetulkan saya ya.. Manusia macam kita tidak terlepas dari melakukan KESILAPAN.. Dan diharap mendapat sedikit manfaat dari entry kali ini..



Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w.bersabda, "Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..!

Fitnah, cercaan, hinaan..?? Terima kasih...

Aku mungkin nampak tidak kesah dengan cakap cakap orang dari sikap aku yang seperti tidak mahu perduli.

Tapi, yalah.


demi memperduli apa yang korang katakan tentang ketidaksempurnaan, aku akan diam diam.

dan

demi menyempurnakan kekurangan tersebut, aku akan terima.

pahala yang korang hulurkan percuma. hari hari.

pada aku.

*ikhlas*

errk.
kalau aku cakap terima kasih jer.
cukup?

Tuesday, August 24, 2010

150 juta....?? Saya kenal sayang saya

Aku jatuh cinta... Yupp memang sudah jatuh cinta dengan video nie.. Kalau la aku pandai main gitar kan best.. Agak² boring main gitar perghh layan betul la.. Tapi semua tue kalau jer la kan.. Diulang kalau k kalau.. 



Kalau pandai main gitar aku nak buat surprises untuk encik BF.. Yea la asyik encik BF jerk yang main gitar.. Asal dapat lagu baru jerk mesti call aku tak pun siap 3G nak tunjuk yang encik BF tue boleh main gitar.. Huh nyampah la awak.. Takpe awak tunggu saya pandai main gitar k.. Marah kat encik BF la konon.. 

p/s : tak sangka ada yang sanggup belajar main gitar semata² nak amik hati aku... Hahaha kelakar la pulak bile ingat kisah² zaman skolah... tapi sorry wokeh MiA not easy fall in luv..

♫♪♫♪ 
Untuk kali keseratus lima puluh juta


Mereka tanyakan engkau soalan yang sama

“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu

Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”

“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia”

Dah lebih seratus lima puluh juta kali

Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya

Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

“sayang mungkin baran tak kira masa

tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua–
saya kenal sayang saya”

Buat apa dicerita

Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa

Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga

Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena

Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua..♫♪♫♪ 

Frenz...?? U always in my heart


Hepy Anniversary 1st month for my blog..

Wahhh tak percaya dowh arinie genap sebulan usia blog aku nie..Entry yang aku post nie plak merupakan entry ke 50.. Perghh banyak jugak aku membebel kat blog nie rupanya.. Macam² isu ada... Korang nak diet and jaga kesihatan, nak buat amal ibadat, info² and berita terkini, luahan perasaan, bab cintan cintun huh bak kata memang one stop center la blog aku nie.. (Erkk yea ke... tapi ape kena mengena dengan one stop center.. Ok abaikan aku merepek meraban..). 

Asal usul  kejadian kelahiran blog nie tanpa dirancang pun sebenarnya.. Tetibe aku search and terpandang 1 blog nie so terus terfikir ermm ok what kalau ada blog sendiri so boleh gak sharing pape knowledge yang aku ada kan.. Sebenarnya blog nie lebih kepada luahan perasaan dan pengalaman..  So dengan tetibe tangan nie gatal buat akaun google dan terus wat blog ermm konon² nak jadi blogger yang berjaya la konon.. So mulai tarikh nie sebulan yang lalu terhasil la blog yang tak seberapa nie..

Best jugak la ada blog nie coz amenda yang member² aku nak tau semua aku post kat blog so nak tak nak dorang terpaksa baca blog nie kan.. Hehehe.. Otak politik betul aku nie.. Ermm selalu dorang suka tanya hal² pemakanan and diet macam ar aku nie pakar pemakanan so boleh la jugak blog nie jadi blog kesihatan dan pemakanan.. Tapi ape yang tak best coz yang view n minat nie ramai la jugak tapi pehal tak nak follow.. Kalau follow boleh la aku follow korang jugak kan. Perghh budget ar ko nie MiA pasan cam ramai orang suka jerk.. (p/s : aku memang comey suka pasan..).

Pape pun blog nie masih banyak kekurangan and insyallah aku akan cuba perbaiki dari masa ke semasa.. Bab nak update mengupdate jangan risau coz aku memang suka membebel so korang memang akan selalu la tengok aku membebel kat blog nie.. Hee~ Ok makaseh kepada semua yang sudi baca and minat dengan aku blog aku.. Tak nak jadi follower pun takpe janji aku tau ada jugak yang sudi baca blog yang ntah pape nie.. Thankz a lot.. ;)

Sunat dikejutkan, apabila.......

Mengejutkan orang yang tidur disunatkan jika seseorang tersebut tidur dalam keadaan berikut :
  1. Seorang yang tidur di masjid dan waktu solat sudah tiba.
  2. Orang yang tidur di hadapan orang yang solat coz menggangu orang yang sedang solat.
  3. Orang yang tidur di atas permukaan bangunan tanpa penghadang.
  4. Tidur dalam keadaan separuh badan terkena cahaya matahari dan setengah lagi tidak kena.
  5. Tidur sebelum isyak coz makruh tidur waktu tersebut.
  6. Seseorang yang tidur meniarap.
  7. Mengejutkan orang tidur untuk qiamullail.
  8. Mengejutkan orang yang tidur untuk bangun sahur...
    Nie la antara info yang aku amik dari Dara.com so hope lboeh share knowledge..
    Sharing is caring... (◕‿◕✿)

    Monday, August 23, 2010

    Pyramid Love

    Best ke jatuh cinta or lagi best bile terluka dengan cinta...?? Eh jap ada ke orang yang best bila putus cinta nie.. Ke aku yang biol... Hehehe.. Sorry² aku penat sikit so merepek meraban jap.. Aku rasa hampir setiap hari aku dengar prob nie dari member² aku.. Prob ape lagi kalau bukan hal cintan cintun cinta tiga segi nie.. Kalau bahasa orang kampung aku dorang panggil pyramid love.. Hah korang ada experience tak hal camnie or memang korang selalu wat camnie.. Baik mengaku cepat..?? Ingat...tak baik permainkan hati dan perasaan orang coz esok² kita gak yang akan rasa ape orang tue rasa..

    Cuba korang habaq mai sat pasai apa selalu jadi pyramid love nie..?? 
    a) Mungkin sebab nak cari yang terbaik
    b) Nak cari yang kacak/cantik, 
    c) Saja nak wat spare tyre and backup kot² putus di tengah jalan ke..
    d) Mane best statik dengan sorang jerk..
    e) Saja nak wat koleksi and test market..
    Huh ape pun alasan korang aku tetap tak setuju.. Cuba korang pikir kalau orang lain pun buat hal yang sama dekat korang agak² korang hepy ke..?? Confirm sakit hati kan ermm silap² siap pergi jumpa bomoh jampikan orang yang berkenaan.. Xmo xmo tak baik buat orang.. Jangan kat mata lain tapi kat hati orang lain..  Belajar la untuk menghargai and setia yea.. 

    credit pic to : MY ARTORTOISE by Ikhsan Ise: PYRAMID LOVE by Ikhsan Ise

    Sekadar Persinggahan..

    Pernah tak korang terfikir kadang² hidup nie macam R&R just sekadar 1 persinggahan.. Dari 1 episod ke episod yang lain sehingga penghujung babak kehidupan..

    Korang pernah dengar "aku hanya persinggahan"..? “Gila jiwang nie wei!” Ahh!!! Sudahlah.. Aku keluar ayat jiwang sikit dah nak melantun.. Padahal time SMS atau bergayut keluar jugak ayat melumutkan tekak tue kononnya… Saper yang tak pernah jiwang, story kat aku saper.. Meh sini aku menjiwangkan dia secukupnya..

    Aku tak tau kenapa dua tiga menjak nie aku jadi sensitif la pulak.. Nak buat camner, aku dah diberi dengan perlbagai corak pada hati, so aku pergunakanlah sepenuhnya.. Takkan nak memanjang hati batu jer.. Dan inilah pointnya.. Terkadang aku terfikir aku nie hanya persinggahan ke? Bila agak-agak bosan, carik aku.. Bila dah enjoy ramai kaum, aku ntah kena campak ke mana.. Memang manusia telah ditetapkan settingnya begitu ke? Ahhh.. Manusia.. Merungut pasal tingkah orang, tunjuk satu jari kat orang lain, yang empat lagi menghala ke mana? Maaf, korang jangan terasa.. Aku mengatakan diri aku sendiri..
    Ok stop jangan nak merungut lagi.. Biar la orang jadikan aku nie macam R&R sekalipun asalkan aku seikhlas yang mungkin cuba buat yang terbaik sudah.. Selagi ada yang sudi anggap aku sebagai sahabat/kekasih itu pun dah cukup baik dari aku sorang² dekat dunia nie.. Right..?? Untuk menjadikan korang sebagai persinggahan aku ermm tak mungkin coz korang salah satu destinasi aku ok.. Kenape tak percaya..?? Ok terpulang la yang penting itu jawapan ikhlas dari aku yang berhati batu..

    credit pic to : MY ARTORTOISE by Ikhsan Ise: SEKADAR PERSINGGAHAN by Ikhsan Ise

    You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "