Sunday, October 10, 2010

Fakta menarik Haiwan/Serangga (Part 2)

Sotong raksasa mempunyai mata yang terbesar diantara semua binatang.

Kalau korang letak ikan emas di bilik gelap, ianya akan kelihatan berwarna putih.


Siput boleh tidur sehingga 3 tahun. Giler dowh..kalau manusia confirm tidur terus nie tak bangun dah..

Air kencing kucing bercahaya dalam gelap. 

Rama-rama terbesar di dunia ialah Queen Alexandra Birdwing di Papua New Guniea, sayapnya lebih kurang 11 inci.


Mamalia terkecil di dunia adalah sejenis spesis kelawar di Thailand yang beratnya hanya seberat duit syiling 1 sen.

Lipas boleh hidup selama sembilan hari tanpa kepala sebelum ia mati kelaparan. Hahaha aku selalu cabut kepala lipas.. Huh nakal giler ar plak.. Adoyaii..


Deria rasa rama-rama di kakinya.

Seekor kucing ada 32 otot di setiap telinganya

Tapak Sulaiman tak ada otak. Ermm...kalau manusia...??

Kebanyakan ayam jantan berkelip sebelah mata saja pada satu satu masa. Hahaha macam awak... :P

Seekor kuda ada lebih 18 tulang dari seorang manusia.

Tikus tak boleh muntah so sebab tue racun tikus amat berkesan membunuhnya.

Kucing boleh dengar bunyi ultrasound.


Gajah adalah satu-satunya mamalia yang tidak boleh melompat.

Beruang dewasa boleh berlari sepantas kuda.

95 % dari badan obor-obor adalah air.
Jantung ikan paus biru hanya berdenyut 9 kali seminit.


Panjang lidah sesumpah dua kali panjang dari badannya.

Lidah buaya melekat pada lelangit di mulutnya.

Ikan jerung boleh mengesan satu bahagian darah dari 100 juta bahagian air.

Tapak Sulaiman boleh pusing perutnya keluar.

Kucing ada lebih 100 nada vokal (bunyi), anjing ada sepuluh saja. Ermm manusia pulak..??

Tikus mondok boleh menggali lubang sedalam 91 meter ( 300 kaki ) dalam tempoh satu malam. Perghh memang boleh jadi penggali kubur k..


Sesumpah boleh menggerakkan mata mereka ke arah yang bertentangan pada satu masa. Confirm comey kan kan...

Seekor lembu sepanjang hayatnya memberikan sebanyak 200,000 gelas susu.

2 comments:

lan_ax said...

terbaek.. nice info. tq for share..
http://www.duitlama2u.blogspot.com/

mizz greenApple said...

wokeh... thankz jugak sudi baca..
yup sy pn visit kamu k.. :)

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "