Tuesday, August 10, 2010

Adab Menyambut Ramadhan

Wahh macam tak percaya la Ramadhan datang lagi.. Alhamdulillah and Insyallah kita berpeluang menyambut Ramadhan lagi kan.. Bersyukur la coz masih di panjangkan umur.. So jom kita check beberapa peraturan dan adab dalam ibadah puasa ermm maklum la kadang² manusia nie selalu khilaf.. Antara adab dalam ibadah puasa : 
  1. Pelihara semua pancaindera & anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara sia-sia. 
  2. Mengawal diri daripada makanan dan minuman yang haram atau mengandungi unsur² keraguan.
  3. Melakukan amal soleh dan kurangkan tidur siang wokehhh...
  4. Kawal diri dari dorongan nafsu makan ketika berbuka puasa ermm jangan nanti semua makanan nak borong.
  5. Jangan terlalu sibuk dengan hal duniawi tapi ambil kesempatan beribadat jugak.
  6. Segera berbuka dengan kurma atau segelas air bila dah masuk waktu and melambatkan makan sahur.
  7. Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa.
  8. Penuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, zikir and amalan² sunat yang lain.
So sempena bulan Ramadhan nie jom sama² kita wat kebaikan and hope sampai bila² pun kita akan sentiasa menjadi hamba Allah yang terbaik.

1 comments:

mizz greenApple said...

awk, awk n awk...
slmt bpuasa..
smga ramadhan kali nie kite mjd insan yg lebih baik..

p/s : ramadhan & "kite" tlalu byk kngan bsama..

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "