Sunday, September 26, 2010

Riadah boleh menghilangkan LEMAK...??

Warghhh dah lama tak jogging.. Adoii sekali jogging mau tercabut semua anggota nie.. Nie la akibatnya kalau dah jadi ayam daging.. Ermm bukan apa sem nie aku agak busy and class pun sampai petang so memang tak sempat la nak jogging or senamrobik petang².. Dulu setiap minggu hari rabu dan sabtu jerk confirm la aku akan terpacak dekat Taman Botanikal, Melaka nie dok jogging and poco².. Hee~

Bagus sebenarnya riadah nie coz secara tak langsung boleh sihatkan tubuh badan pastue petang² boleh la cuci mata.. Ngeh².. Hahaha nakalnya aku.. Dah² jom tengok fakta nie :
  1. Berjalan kaki : Korang boleh mulakan dengan berjalan kaki selama sejam di waktu pagi. Umumnya semua otot di kaki akan bergerak dan 1 jam berjalan cepat akan membakar sebanyak 300 kalori..
  2. Mendaki Bukit : Xtvt nie memang aku suka dan sangat baik untuk membakar LEMAK serta menguji kekuatan otot kaki. (1 jam = pembakaran 530 kalori)
  3. Regangan : Ok nie senaman yang paling mudah yea.. Kalau malas jugak nak buat ermm tak tau la nak cakap ape lagi kan.. Sah² la "baloq liat".. Sambil² tengok tv dan baca blog pun boleh wat regangan so no reason yea..
  4. Berlari : Berlari merupakan cara yang terbaik untuk membakar lemak tapi jangan berlari dalam terlalu lama coz boleh sebabkan otot cedera. Sejam berlari dengan kecepatan sederhana boleh bakar 760 kalori.
  5. Permainan raket : Permainan beraket macam badminton dan tenis menyebabkan otot paha, lengan, bahu & punggung bekerja serentak. Sejam bermain boleh membakar 780 kalori. Xtvt nie aku main kat kampung jerk coz kat sini malas nak pergi stadium.. Hee~
  6. Permainan bola : Bola jaring, bola keranjang, bola tampar & bola jaring boleh menguatkan otot tangan dan bagi kekuatan untuk paha dan bahu. Sejam bermain bola dapat membakar 600 kalori.

Conclusionnya, lebih bersungguh² korang bersenam, lebih banyak LEMAK akan hilang tapi hati² jangan sampai tercedera sudah.. Senaman jangan tumpu pada bahagian tertentu jer sebaiknya lakukan senaman yang mampu meningkatkan dengupan jantung. Ok nie la info serba sikit tentang kesihatan yang aku sempat baca kat hospital tadi. Ngeh²..

8 comments:

Omu Rice said...

betol tu...post yg bagus...tapi kan ak nak gtau pengalaman ak la...ak g keje pg dan ptg 20min jln kaki...tapi msh lon membakar lemak sbb xturun2 lemak ak...camne tuh...

mizz greenApple said...

kdg2 klu timbang mmg la berat x turun..
tp feel 2 rs len kan badan rs ringan jerk..
ken da slalu wat so x nmpk sgt prubahan 2..
mia lak jns ska wat xtvt lasak so x risau sgt lemak2 nie..
ngeh3..

p/s : aslkn ko wat exercise stp ari so Insyallah la bdn chat.. hee~

diana said...

akak ni meniarap je ngadap laptop
lemak berkumpul dah kat perut ni..
nak sikit tak?
hahhaha

mizz greenApple said...

hahaha
bley gak kak..
kasi mia 3kg pn xpe..
bile akak nak kasi lemak 2..
ngeh3...

zikeryhassan said...

kalau berkebun berapa banyak plak lemak yang dibakar ea?

mizz greenApple said...

bkebun...??
erkk lg byk bkar lemak kot..
ntah xpnah tny lak kat doc..
hee~

Omu Rice said...

hahaha...memang rasa ringan pastu cam lemak kat paha dah kurang...xbergesel2 dah...hah!!! gemuk nyer ak...

mizz greenApple said...

hahaah
xde la..
asalkn kite chat suda la..
klu keding sgt pn x chantekk gak kan..
hee~

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "