Saturday, January 1, 2011

Petua untuk TAHAN LAMA


Assalamualaikum korang... Wahhh 1st entry nie sempena tahun baru.. Entry nie mungkin ada yang pernah baca kot..Tapi maybe ada yang belum pernah baca kan kan.. So tak kira aku nak paste jugak kat blog nie untuk korang² yang tak pernah baca tue akan jadi pernah baca.. Erkk boleh camtue..??
KELAPA PARUT
Orang cakap petua nie untuk lebih tahan lama kira² selama 2 tahun. 
1st korang belah kelapa dan ambik sebelah jerk and gunakan pada 31 December 2010. 
So sebelah lagi korang guna la arinie 1 January 2011. 
Huh memang tahan sampai 2 tahun kan?…Wow...amazing dowh.. 
NASI atau LAUK
Makanan kalau nak biar tahan lebih lama, jangan gunakan jari coz jari kita nie selalunya ada bakteria. So that why la makanan cepat basi. 
Kalau nak tahan lama pandai² la ceduk guna sudu ke, sudip ke…
PAKAIAN TAHAN LAMA
Kalau nak pakaian tahan lama, jangan rendam dalam serbuk pencuci lama sangat. 
Kalau boleh elak guna washing machine.. Jangan jemur bawah mentari terik.. 
Elak guna bleach.. Jangan bawa mandi kat beach.. Gantung bila disimpan.. 
Jangan bagi member pinjam tapi "PINJAM BAJU MEMBER…. BAJU SENDIRI SIMPAN" wokeh..
KERETA
Kalau sayang sangat kereta tue lepas beli, simpan kat garaj. 
Korang tutup elok².. Jangan bagi kena angin, habuk and wap air masuk. 
Yang penting bayar loan bulan² sampai la abis loan tue.. Perghh confirm tahan lama weii..
KENYANG
Kalau nak tahan lama, sebelum makan baca la Bismillah and  doa makan.. 
Lepas habis makan, doa lagi and jangan lupa Alhamdullillah.. Makan tue jangan gelojoh udah la yea..
UMUR

Umur nak tahan lama??? Jangan merokok!!!
Rokok nak tahan lama ???Jangan hisapp……!!!!
p/s : jangan hisap benda-benda yang dilarang…Sendiri mau ingat lorr..
HUBUNGAN
Nak bertahan lama dalam persahabatan? 
Perlu la jujur and ikhlas dalam perhubungan.. Tapi kalau tak tahan lama jugak that means bukan jodoh la tue..
SELAMAT BERTAHAN LAMA…… 

8 comments:

~kuyam~ said...

ye,slmt bertahan lama miss green apple :D
hepy new year ya :)

mizz greenApple said...

hehehe makaseh..
hepy new year jugak yea..
hope leh success ngan blog.. hee~

Hanis Azla said...

petua yg bagus ni... ha..ha.. sgt comel..

mizz greenApple said...

heheheh juz sharing petua jerk..
ntah sape ntah ckp petua2 nie so layan sudah..
hee~

maya said...

hahaha...kelapa parut...like it...kelakarlah...

mizz greenApple said...

hehehhe.. ramai yg suka psal kelapa 2 ek..
tp btul kan tahan smpi 2 thn..
hee~

Wan Gerrard said...

hahaha lawak2..nice

mizz greenApple said...

hehehe makaseh.. :)

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "