Thursday, February 17, 2011

Facebook Addicted

Facebook, facebook dan facebook..  Kalau dulu semua orang sibuk dengan myspace, friendster, tagged and macam² la lagi.. Dah jadi macam trend yang semua orang nak register.. 
Mula² dulu aku tak tau langsung pasal menda alah nie tapi member² la asyik tanya bila nak buat facebook..


Bila call jerk tanya email facebook.. Bila jumpa member² lama jerk dorang tanya kenapa tak add kat facebook.. Bila chatting YM pun sibuk tanya email facebook.. Bila hangout jerk semua member sibuk nak update status kat facebook.. Last² berjaya jugak dorang goda aku bukak akaun facebook... TAHNIAH yea member² saya yang baik hati.. 


Mula² memang macam bongok jerk coz tak tau nak guna.. Kejap² panggil member aku tanya function itu ini.. Kejap² panggil housemate tanya camner nak edit info and upload gambar.. Perghh kadang² macam jakun pun ada.. Hahaha.. Seminggu jerk terus jadi pakar kot.. Dah pandai add member², tag gambar and macam² la..


Tapi lama kelamaan aku macam bosan pun ada.. Percaya tak benda alah nie boleh buat kita lalai.. Buang masa pun ada jugak.. Yea la mana tak nyer sometimes asyik dok depan PC jerk asyik update status and tunggu notification dari member².. Kadang² saja menyibuk kat status member konon² nak meriahkan suasana. Ntah pape kan..


Ntah pape pun tanpa sedar aku bukak jugak lagi 1 akaun konon² untuk follower aku ar kan. So bila aku update jerk boleh la aku tampal dekat facebook.. Huh konon² follower aku akan terus baca ar konon.. Hahaha giler la strategi marketing aku nie.. 


Terus terang aku katakan yang 98% member di facebook personal aku adalah orang yang aku kenal. Aku jenis tak suka nak add or accept orang kalau sekadar nak nampak member aku nie ramai.. Bagi aku lebih baik kalau member² aku saling connection.. Aku jugak terlalu berhati² dengan stalker so maaf banyak² yea kepada sesape yang cuba add tapi aku tak accept.. Kalau nak kenal jugak sila ke facebook blog aku and bukannya facebook personal.. 


Banyak jugak yang aku tak suka dengan facebook nie. Salah 1 nyer boleh buat aku jadi malas.. Eh korang malas tak..?? Yea la asyik mengadap PC sampai malas nak buat kerja lain.. Giler punya addicted la.. Nak tau apa yang aku tak suka dengan facebook...:


1.  Application
Adoyaiii punya la banyak application.. Takkan la korang main games pun sibuk nak bagitau jugak.. Berderet² kot application tue.. Itu belum masuk segala kuiz yang korang main.. Isyhhh memang aku tak suka la application yang segala bagai tue..

2. Twitter dan Facebook
Kalau korang nak Tweet, tweet je la.. Aku tau la Facebook dengan Twitter nie lain tapi kenapa linkkan kedua²nya..? Aku takde twitter so sebab tue aku jeles.. hahaha boleh gitu.. 

3. Iklan and promosi
Perghhh ini memang aku tak suka wokeh.. Segala bagai iklan and promosi ada kat facebook tue.. Dah macam dekat mall kot.. Nak plak tag aku dekat segala menda alah tue.. Nak tegur member tapi tak tegur aku plak rimas coz wall aku penuh and serabut dowh.. Tak salah kalau member² aku nak meniaga ke or pape la tapi jangan tag aku pada menda yang bukan².. 

4. Update memanjang
Perasan tak sometimes rajin bebenor deme update status.. Selang 1 minit kot dok update.. Kalau iyea pun bosan usah la rupe gitu jadi nyer.. Agak² la yea.. Ermm lagi 1 kalau nak update status tue hope jangan la menyentuh sensitivity mana² pihak yea.. Kalau nak tibai jugak biar la general yea..

5. Poking
Huh amenda nie.. Seriously aku tak faham langsung benda alah nie.. Poke untuk ape nie.. Nak bagitau yang ko tengah online ke ape..??

6. Chatting
Hahahha aku selalu "Go Offline" jerk.. Yea la aku online facebook sambil buat kerja lain kot so kang kalau asyik online memang tak jadi la semua kerja aku.. Kalau ada benda penting baru aku online yea..

7. Picture Tag
Adoyaii please la jangan tag aku pada benda yang bukan².. Kalau tag kad kawen ke, info pape ke or picture yang berkenaan ok la jugak kan.. Nie hah ada jugak tag sebab nak pedajal member.. Woit udah takde kerja sangat ke deme tue..


Huh banyak pulak aku membebel yea.. Suka tak suka pun aku still guna jugak facebook nie cuma sekarang dah jarang kot.. Maklum la banyak benda lain nak pikir. Pape pun setiap sesuatu tue ada baik buruknya so pandai² la pilih yea..

5 comments:

Robot | Sakti said...

gua nak add city ville boleh?

hahahaha

gua lama gila dah tak online.
malas nak layan sangat.

IMANIS AINI said...

hye.. saya da deactive fb sebb melalaikan.. hehehe... tp kdg2 rndu juga... kne kuatkan semgt.. :)

IMANIS AINI said...

hye.. saya da deactive fb sebb melalaikan.. hehehe... tp kdg2 rndu juga... kne kuatkan semgt.. :)

liyana mohamad said...

Erm, saya setuju ttg apa yg awk katakan... hehehhe..sbb dulu pn saya mcm addicted jgk, tp lama2 cam sgt membosankan..smpaikan satu thp mcm nk ttp, tp ye lh, kwn byk kasi info kot facebook ni..aish...

tq...

mizz greenApple said...

robot : hahaha sy x men city ville la.. hohoho..

imanis : lorr nape deactive kan.. kang member2 cari plak..

liyana : i2 la kan.. byk plak member2 kasi info gn FB.. tag kad kawen pun kat FB.. ermm...

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "