Sunday, June 19, 2011

Hari Bapa.. Perlu ke celebrate..??

Selamat Hari Bapa untuk semua yang bergelar bapa dan bakal bergelar bapa.. Tak kisah la korang call ayah, bapak, abah, abi, babah, papa or whatever sekali pun asalkan dia seorang lelaki dan berkahwin/pernah berkahwin dengan ibu korang so dialah bapa.. Kalau dia bapa angkat or bapa tiri pun means dia tetap bapa and kita perlu hadirkan rasa hormat to him..
Diriwayatkan seorang telah bertemu Rasulullah SAW dan bertanya,
"Wahai Rasulullah, siapakah yang paling berhak mendapat layanan baik dariku?
"Rasulullah menjawab,
"Ibumu (dan diulang sebanyak tiga kali), kemudian ayahmu,kemudian saudara-saudara terdekatmu."

So that means bapa juga sama penting seperti ibu.. Kalau tak penting takde la bapa sebagai ketua kelurga iyea idak..?? Cuba bayangkan kalau kita dibesarkan tanpa seorang insan yang bergelar ayah.. 
Sape nak ajar mengaji..?? Sape nak imamkan solat..?? Sape nak marah kalau kita bersalah..??
Sape nak hantar pergi sekolah kan.. Sape nak ambil report card and sape nak sign..?? Sape nak naik pentas bila kita dapat anugerah..?? 
Kalau takde duit nak mintak sape..?? Mintak jiran ke..?? Itu pun kalau jiran kasi kalau tak takkan nak merompak plak..
Kalau kita merajuk sape nak pujuk, sape nak tolong ajarkan kerja sekolah yang menimbun tue.. sape nak masak kalau mak busy..
Apa yang paling penting sape nak jadi wali kalau anak pompuan nak kawen..?? Even ada saudara lelaki yang lain pun feel bersama ayah kandung takkan sama kan..

Yuppp mungkin betul cakap korang yang ibu juga boleh lakukan tugas² tersebut tapi takkan sama seperti tanggungjawab seorang ayah.. Bagi aku ayah tetap ayah.. Sebaik or seteruk mana pun ayah korang dia tetap ayah.. Even parents korang berpisah pun korang still perlu hormatkan ayah..

Ayah jugak la idola aku.. Banyak perkara and sikap ayah yang tak mungkin dapat aku warisi.. Kesabaran dia, sifat kepimpinan, friendly, pandai memasak, and macam² lagi la kebolehan ayah yang memang tak dapat kitaorang adik beradik mampu tandingi.. Beruntung mak coz dapat suami yang bertanggungjawab seperti ayah sehinggakan aku adik beradik pun dalam memilih pasangan mahu ciri² seperti ayah.. Terlalu hebat ayah pada kaca mata kami..

Pengorbanan dan kasih sayang ayah memang tak ternilai dan memang tak mampu untuk kami balas.. Sejak kecil ayah la yang selalu berjaga buatkan susu, tukar lampin dan sebagainya tatkala mak keletihan.. Ayah jugak yang selalu ajarkan kerja² sekolah. Adakalanya berhujan berpanas hantar kitaorang ke sekolah.. Berpenat lelah mencari rezeki even kami tahu ayah sendiri keletihan. Ayah tak pernah tidur selagi kami adik beradik belum tidur. Terlalu banyak kasih sayang dan pengorbanan ayah. Terlalu banyak untuk diuraikan.. 

So tak salah rasanya kalau kita celebrate hari bapa.. Tak perlu tunggu hari bapa pun boleh celebrate kan.. Hargailah mereka sementara mereka ada coz hadir mereka hanya sekali.. Kalau hilang BF/GF bila² boleh cari ganti tapi dalam dunia nie kita hanya ada seorang emak dan seorang ayah so buatlah yang terbaik untuk mereka selagi hayat mereka masih di sini.. Sekiranya mereka telah tiada please jangan putus berdoa and beramal untuk mereka di sana.. 

0 comments:

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "